Mariaberg

Blauwdorp - Proosdijveld - Trichterveld

Fase 3: verduurzaming 101 woningen in deelbuurt Blauwdorp

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in Mariaberg. In 2019 is Servatius gestart met de eerste fase van de herstructurering van Blauwdorp waarbij 102 woningen verduurzaamd zijn. Hierna volgde de tweede fase met de verduurzaming van 115 woningen en de nieuwbouw aan de Blauwe loper.

Fase 3 start met handdruk

Met de officiële handdruk van Leon Breukers en René Vanhommerig in het hart van Blauwdorp is het tijd voor fase drie. In deze laatste fase verduurzaamt Servatius samen met Grausbouw BV 101 woningen. Eind deze zomer is gestart met de verduurzaming.

Samen met aannemer GrausBouw verduurzaamt woningcorporatie Servatius 101 woningen aan de Asterstraat, Hyacinthenstraat, Tulpenstraat, Ruttensingel in deelbuurt Proosdijveld  en de Mr. Ulrichweg, Ambachtsweg, Brandenburgerplein, Elizabeth Strouvenlaan en Willem Vliegenstraat in deelbuurt Blauwdorp.

Eenmalige huurverhoging vanwege groter wooncomfort

Voor het verbeteren van het comfort en de veiligheid vraagt Servatius éénmalig een huurverhoging voor elke bewoner van 27 euro per maand. Voor de isolerende maatregelen worden geen kosten in rekening gebracht. Dat geldt ook voor het vervangen van keuken, wc en badkamer indien nodig. Voor deze ruimtes kunnen tegen meerprijs aanvullende keuzes gemaakt worden in de keuzebrochure.

Energiebesparing niet bij iedereen hetzelfde

Door de energiebesparende maatregelen dalen normaliter je energiekosten. Deze besparing is voor iedere bewoner verschillend en is afhankelijk is van stookgedrag, type woning (hoekwoning, tussenwoning) en weersomstandigheden.

Woonkamergesprek

Tijdens het woonkamergesprek maakt Servatius een technische opname van iedere woning en wordt besproken welke werkzaamheden worden uitgevoerd. Je krijgt dan ook te horen hoe lang de werkzaamheden duren en wat Servatius van jou als huurder verwacht. De ervaring van huurders tijdens fase 1 en 2 in Blauwdorp leert dat de werkzaamheden doorgaans langer duren van verwacht en de overlast meestal groter is dan aanvankelijk gedacht.

Vergis je niet in de impact

Dat komt onder meer door tegenvallende en onvoorziene (bouwkundige) omstandigheden en doordat bewoners vaak geen idee hebben wat hen te wachten staat. Het resultaat vergoelijkt meestal het 'leed' dat huurders hebben ervaren. Toch is in eerdere fases in Blauwdorp door medewerkers van Servatius meermaals gezegd "vergis je niet in de impact die de verduurzaming van je woning heeft tijdens de werkzaamheden".

Stel vragen, verwacht antwoorden

Als je na het woonkamergesprek de akkoordverklaring tekent ga je akkoord met de afgesproken werkzaamheden en de bijbehorende huurverhoging. Tip: stel elke vraag die je hebt en zorg ervoor dat afspraken duidelijk op papier staan zodat er achteraf geen discussie ontstaat. Teken (nog even) niet als zaken door Servatius nog uitgezocht moeten worden in reactie op jouw vragen of verzoeken. Stel dat jouw woonkamervloer in waanzinnig slechte staat is. Vraag dan bijvoorbeeld of dit meegenomen kan worden tijdens de werkzaamheden. Je bent dan na één keer overlast in één keer klaar.

Waardevolle tips van bewoners die jou voorgingen

De meest waardevolle tip die bewoners je kunnen geven die eerder aan de buurt waren: maak van elke ruimte in je kamer duidelijke foto' vlak voor de werkzaamheden beginnen. Maak foto's van muren, vloeren, deuren en deurkozijnen en alles wat lost en vast staat in je woning (keukenblok, je eigen meubels) en sla die zorgvuldig op. Op deze manier is bij eventuele schade door werkzaamheden duidelijk hoe de situatie er voorheen uitzag.

Sommige zaken zijn niet te voorkomen: als raamkozijnen worden vervangen sneuvelt er ongetwijfeld behang en stucwerk leert de ervaring. Maar het is niet de bedoeling dat er onnodige, grove en nalatige schade worden aangebracht aan woning of meubels. Maak ook foto's van de tuin, je tuinmeubilair en eventuele tuinhuisjes en schuurtjes. In principe geldt: maak foto's van alles!

Als je de mogelijkheid hebt:  blijf dan thuis gedurende de werkzaamheden om toezicht te houden. Het is tenslotte jouw huis. Huren of kopen maakt hierin geen verschil. De ervaring leert dat mensen die de sleutels afgaven en achteraf het resultaat bekeken vaker ontevreden waren dan mensen die altijd thuis waren. Deze luxe is uiteraard niet iedereen gegund.

Ook als je tijdelijk verhuist vanwege de overlast voor jou (en je gezin) kun je het beste af en toe kijken of alles in orde is. Geen lekkages door het zeil als de pannen eraf liggen, geen tussentijdse beschadigingen of andere zaken die aandacht behoeven. Servatius zal bewoners infomeren wel nummer zij bij nood kunnen bellen buiten kantooruren. Bijvoorbeeld bij lekkages.

Even door de zure appel bijten

De verduurzaming vraag heel wat van bewoners. Maar na 'even afzien' is er ' jarenlang genot' van een behaaglijkere woning, schonere lucht in de woning en veilig hang- en sluitwerk. Ook zal het straatbeeld er na de verduurzaming beter uitzien dan ervoor. Het hoog wil immers ook wat. Als badkamer, wc en toilet ook worden meegenomen indien nodig, kan je woningen weel heel wat jaartjes mee.

Stage 3: improving the sustainability of 101 homes in sub-district Blauwdorp

A lot has changed in Mariaberg over the past few years. In 2019, housing corporation Servatius began the first phase of the restructuring of Blauwdorp, during which 102 homes were made more sustainable. This was followed by the second phase, which involved the sustainable renovation of 115 homes and new construction along the Blauwe Loper.

With the official handshake between Leon Breukers and René Vanhommerig in the heart of Blauwdorp, it's time for phase three! In this final phase, Servatius, in collaboration with Grausbouw BV, will make 101 homes more sustainable. The renovation work is expected to begin in  the summer of 2024.